Jak správně vrstvit oblečení pro outdoorové aktivity

Při outdoorových aktivitách, ať už jde o turistiku, horolezectví, běhání nebo zimní sporty, je správné vrstvení oblečení klíčové pro udržení tepla, pohodlí a sucha.

Správná kombinace vrstev oblečení umožňuje efektivní regulaci tělesné teploty, což je zásadní pro prevenci podchlazení nebo přehřátí. Navíc umožňuje flexibilitu, která je nezbytná pro různé povětrnostní podmínky a úrovně fyzické aktivity.

V APMsport.cz najdete spoustu funkčního oblečení, které ve vašem šatníku nesmí chybět. Níže najdete návod, jak správně outdoorové oblečení vrstvit.

Základní vrstva:

Základní vrstva, často označovaná jako funkční (termo)prádlo, je první vrstva, kterou nosíte přímo na těle. Její hlavní úlohou je odvádět pot pryč od pokožky a udržovat vás suché.

Vlhkost na pokožce totiž může rychle vést k pocity chladu.

termopradlo

Funkční prádlo a jeho vlastnosti:

Funkční prádlo by mělo být vyrobeno z materiálů, které efektivně odvádějí vlhkost.

Mezi oblíbené materiály patří:

Polyester je lehký, rychleschnoucí a cenově dostupný.

Zatímco merino vlna nabízí vynikající tepelnou izolaci a přirozené antibakteriální vlastnosti. (Vybavení z merino vlny najdete ZDE)

Důležité je, aby tato vrstva byla dobře padnoucí a pohodlná, protože přímo ovlivňuje váš komfort při pohybu.

Střední vrstva:

Střední vrstva slouží k izolaci a udržení tělesného tepla. Jejím hlavním úkolem je zachytit a udržet teplo vytvářené tělem.

Fleece a další izolační materiály:

Fleece je jedním z nejpopulárnějších materiálů pro střední vrstvu díky svým vynikajícím izolačním vlastnostem a nízké hmotnosti.

Je také prodyšný, což znamená, že přebytečná vlhkost může snadno unikat.

Dalšími možnostmi jsou syntetické izolační materiály, jako je Primaloft, nebo přírodní materiály, jako je vlna. Tyto materiály nabízejí skvělý poměr tepla k hmotnosti a jsou vhodné pro různé intenzity aktivit.

Vrchní vrstva:

Vrchní vrstva je určena k ochraně před povětrnostními vlivy, jako jsou vítr, déšť a sníh.

Je nezbytná pro udržení sucha a ochranu před extrémními podmínkami.

Ochrana před povětrnostními vlivy:

Ideální vrchní vrstva by měla být voděodolná a větruvzdorná, ale zároveň prodyšná, aby umožňovala únik vlhkosti z vnitřních vrstev.

Materiály jako Gore-Tex, eVent a další membránové technologie jsou oblíbené pro svou schopnost kombinovat tyto vlastnosti. (Vybavení Gore-Tex nadejte ZDE)

Tato vrstva by měla mít také nastavitelnou kapuci, manžety a větrací otvory, které pomáhají s regulací teploty a komfortu.

Praktické rady:

  1. Kombinace vrstev pro různé podmínky: Pro chladné, ale suché podmínky může být dostatečná kombinace funkčního prádla a fleecové střední vrstvy. Pro deštivé nebo sněhové podmínky je nutné přidat voděodolnou vrchní vrstvu.
  2. Vrstevnaté oblékání podle aktivity: Při intenzivní aktivitě je lepší mít více tenkých vrstev, které můžete snadno přidávat nebo odstraňovat, než několik silných vrstev.
  3. Testování a přizpůsobení: Každý člověk je jiný, proto je důležité testovat různé kombinace vrstev a najít to, co vám nejlépe vyhovuje. Nenechte se odradit, pokud první pokus není dokonalý.

Správné vrstvení oblečení je základem pro pohodlný a bezpečný pobyt venku. S výběrem vhodných materiálů a správnou kombinací vrstev můžete čelit jakýmkoli povětrnostním podmínkám a plně si užít své outdoorové aktivity.