Jak si vybrat správné turistické boty

Výběr správných turistických bot je klíčový pro každého, kdo plánuje trávit čas na horách nebo dlouhých procházkách v přírodě.

Správné boty mohou zásadně ovlivnit vaše pohodlí, výkon a bezpečnost na cestách. Proto je důležité věnovat čas a pozornost výběru vhodných bot, které budou odpovídat vašim potřebám a aktivitám.

V APMsport.cz najdete široký výběr turistických bot, které vám pomohou zvládnout každou výzvu.

Naše 3 nejoblíbenější turistické boty:

Typy turistických bot

Nízké vs. vysoké turistické boty

Turistické boty lze rozdělit do dvou základních kategorií: nízké a vysoké.

  • Nízké turistické boty: Tyto boty jsou ideální pro lehčí a středně náročné túry. Nabízejí větší flexibilitu a lehkost, což je výhodné na rychlých a kratších trasách. Příkladem může být model Prabos Greyman Low GTX.
  • Vysoké turistické boty: Vysoké boty poskytují lepší podporu kotníků a jsou vhodné pro náročnější terény a delší túry. Poskytují větší stabilitu a ochranu před nepříznivými podmínkami. Z nabídky APMsport doporučujeme například kolekci Prabos Vagabund.

Materiály turistických bot a jejich vlastnosti

Výběr správného materiálu turistických bot je důležitý pro pohodlí a odolnost. Mezi nejčastěji používané materiály patří:

  • Kůže: Kůže je trvanlivý materiál, který nabízí skvělou ochranu a odolnost proti vodě. Boty z kůže, jako jsou Prabos FARM, jsou ideální pro náročné túry.
  • Syntetika: Syntetické materiály jsou lehčí a často rychleji schnou než kůže. Jsou vhodné pro méně náročné terény a kratší túry. Příkladem jsou boty Prabos PHANTOM.
  • Gore-Tex: Gore-Tex je nepromokavý a prodyšný materiál, který se často používá v kombinaci s jinými materiály. Boty s Gore-Tex membránou, jako jsou naše nejoblíbenější Prabos CONDORIRI, udržují nohy suché a pohodlné za jakýchkoliv podmínek.

Jak vybrat správnou velikost

Správná velikost bot je klíčová pro vaše pohodlí a prevenci zranění. Zde je několik tipů, jak si vybrat správnou velikost turistických bot:

  1. Měření nohou: Měřte své nohy na konci dne, kdy jsou nejvíce oteklé. Použijte měřítko nebo si obkreslete nohu na papír a změřte délku a šířku.
  2. Vyzkoušení bot: Při zkoušení bot noste ponožky, které budete používat na túrách. Ujistěte se, že máte dostatek místa na prsty, ale bota by neměla být příliš volná.
  3. Přizpůsobení: Procházka po obchodě nebo po domácnosti v nových botách vám pomůže zjistit, zda jsou pohodlné. Vyzkoušejte chůzi do kopce a z kopce, aby se ukázalo, jak boty sedí při různých aktivitách.

APMsport nabízí různé velikosti a šířky turistických bot, takže si můžete být jisti, že najdete tu správnou pro vaše nohy.

Údržba a péče

Aby vaše turistické boty dlouho vydržely a poskytovaly optimální výkon, je důležité o ně správně pečovat. Zde je několik tipů na údržbu:

  1. Čištění: Po každé túře očistěte boty od bláta a nečistot. Použijte měkký kartáč a vlažnou vodu. Pro důkladnější čištění můžete použít speciální čistící prostředky.
  2. Sušení: Nechte boty přirozeně uschnout při pokojové teplotě. Vyhněte se přímému slunečnímu záření a tepelným zdrojům, které mohou poškodit materiály.
  3. Impregnace: Pravidelně používejte impregnační spreje nebo krémy, které udržují voděodolnost bot. Produkty jako jsou ideální volbou.
  4. Skladování: Boty skladujte na suchém a chladném místě, mimo dosah přímého slunečního světla. Použijte napínáky na boty, aby si udržely svůj tvar.

Správná péče o turistické boty nejen prodlouží jejich životnost, ale také zajistí, že vaše túry budou pohodlné a bezpečné.


S těmito radami a doporučeními z nabídky APMsport.cz si můžete být jisti, že vyberete správné turistické boty, které vám poskytnou potřebný komfort a podporu na všech vašich dobrodružstvích.